27 Mayıs 2013 Pazartesi

SVETİ GEORGİ (ROTOND) KİLİSESİ ZİYARETİ ve SOFİA MERKEZİNDEKİ ARKEOLOJİ KALINTILARININ BULUNDUĞU ALANDA GEZİ

Rotondo Kilisesi
54. yüzyılda Roma şehri Serdica’nın kalıntıları üzerine inşa edildiği söylenen Aziz George Rotunda Kilisesi, Sofya’da bulunan en eski yapı olma özelliğine sahiptir. UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan yapı, dikkat çekici bir mimari yapıya ve kubbesinde birçok farklı zamanda yapılmış olan nefes kesici fresk süslemelere sahiptir.
Kilise, Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmıştır. 22 peygamberin tasvir edildiği freskler, Osmanlı döneminde dini sebeplerce üstleri boyanarak kapatılmıştır. Bu nedenle varlıkları ancak 20. yüzyılda keşfedilmiştir.
Kırmızı kiremitlerden inşa edilmiş olan sevimli kilise bahçesi içerisinde Serdica şehrine ait arkeolojik kalıntıları ziyaret etmek de mümkündür. Günümüzde müze olarak kullanılan Aziz George Rotunda Kilisesi, salı – cumartesi günleri 10.30 – 13.00, 15.00 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Arkada görünen bina Cumhurbaşkanlığı. Kilise Cumhurbaşkanlığı ve Sheraton  oteli tarafından çevrelendiği için yerini bilmezseniz görmeniz imkansız.



Rotondo Kilisesinin önündeki kazılar



         Sveta Petka Samardzhiiska Kilisesi

Sofyanın merkezinde Osmanlı zamanında yapıldığı tahmin ediliyor. Osmanlı'nın idam ettiğ Bulgarların kahramanı Vasil Levski'nin buraya gömüldüğü iddiası var ancak doğrulanmadı...
Resim yazısı ekle
Resim yazısı ekle
Aziz Sofya Heykeli
Başındaki taç Tanrıdan aldığı gücü,hakimiyeti temsil ediyor
Shereton oteli ve Cumhurbaşkanlığı'nın çevrelediği Rotond Kilisesi daha önce cami olarak kullanılıyormuş.Rotunda Kilisesi UNESCO tarafından koruma altına alınmış
Sveta Nedelya Kilisesi.Ortaçağdan beri aynı yere dafelarca küçük kilise yapılmış. Bu son hali 19 yy sonlarında inşa edilmiş.




Bulgar İlahiyat fakültesi

Hiç yorum yok: